Vse himne tega dne

Dragi prijatelji. Danes praznujem svoj 30. rojstni dan. Veselim se vstopa v čas, ko ni več niti izgovorov, niti potrebe, da bi se človek skrival za svojo mladostjo. Z vami delim nabor “mojih” himn tega lepega dne. Če boste poslušali vsaj eno od njih, bomo že s tem vsaj malo skupaj praznovali.

Make a Joyful Noise

Oda kraljevskosti. Vsi in vse je poklicano v kraljevsko dostojanstvo. Himna kronanja kralja Karla III navdaja z radostnostjo, kakor da bi se vsak dan veselili kronanja novega – dne, vsako uro nove ure in vsakič novih srečanj, novih prijateljstev, novih lepot. – Make a joyful noise unto the Lord for he hath done marvellous things. 

Hiše gospodar

Oda načrtom. Odgovornost in svoboda. Ustvarjalnost in graditev. Vizija in prostost. Glasba Aleksandra Mežka me že od najstniških letih navdihuje s posebno prostostjo, velikodušnostjo, pogledom naprej in osebno kontemplacijo.  – “Pa me prepričanje podžge,/ da najdem metlo, kramp, žebljé, / popravim njene stene vse …”

Don Bosco – Frissina

Oda darovanjski ljubezni. Don Boskovi karizmi in karizmi njegovih naslednikov – salezijancev – dolgujem veliko. Predvsem cenjenje preprostega in veselega srca. Med mojimi prijatelji vas je takšnih, ne po naključju, veliko.

Kamor greš

Oda prisotnosti. Ko me je pred nekaj leti srečala poezija Tomaža Pengova v interpretacijah zasedbe David in ukradeno pero, sem moral reči – to je molitev. Če je molitev srečanje, je to molitev. In če je pristna molitev pristno srečanje, je to molitev, je seganje k temu, kar je res. – Tvoje roke, polne sanj in davnega prahu, pretkane s črtami veselja in strahu, pišejo zgodbe, rišejo freske po poteh miru, in se trudijo, da si tu, da si tu.

To so himne, hvalnice, ode. Vesel sem, da jih smem deliti z vami ob svojem tridesetem rojstnem dnevu. Naj tudi vas te skladbe navdajo z vsem, s čimer navdajajo mene. In – srečno 2024!

Vaš Blaž